Žiar nad Hronom sa pripojí k Food revolution day

20.04.2013 Žiar nad Hronom

Žiar nad Hronom 20. apríla (TASR) - Podujatie Food revolution day 2013 - žiarovka nad hroznom sa uskutoční 18. mája v popoludňajších hodinách na námestí v Žiari nad Hronom a jeho cieľom je priblížiť širokej verejnosti lokálnych výrobcov, predajcov a pestovateľov potravín. Heslom a ústredným logom podujatia je parafráza slovenského príslovia "viac hláv, viac kapusty", ako výzva na zapojenie sa, spojená s kapustou ako tradičnou a zdravou potravinou.


Samotné podujatie sa bude konať o deň neskôr ako originálny Food revolution day, pretože skupina chce osloviť aj rodiny s deťmi, prípadne dôchodcov. Program by mal pozostávať z viacerých línií.

"Prvou línou je propagačný trh pre pestovateľov, predajcov, výrobcov potravín, kam sa budú môcť prísť predstaviť, priniesť ochutnávku, kontaktné údaje alebo akúkoľvek formu si sami zvolia. Druhou líniou je kultúrny rozmer podujatia, ktoré by malo mať aj vzdelávací charakter, preto chceme pozvať profesionálov, ktorí by prednášali na súvisiacu tému, pravdepodobne to bude občianske združenie Pangea, priestor by bol aj na prezentáciu ďalších regionálnych platforiem, ktoré sa témami zaoberajú, premietneme dokument Na jedle záleží a dúfajme, že podnietime aj ďalšiu diskusiu, a najmä aktivitu!

Treťou líniou je komunitný rozmer, pretože chceme navariť a priniesť vlastné jedlo, o ktoré sa navzájom podelíme, nebudú chýbať aj vegánske dobroty, sľúbili sa nám aj kamaráti z iných miest. Dúfajme, že prežijeme hlavne príjemnú a zaujímavú sobotu, kde sa dobre a zdravo najeme a niečo nové sa dozvieme," objasnila priebeh podujatia Kamila Beňová z neformálnej skupiny Žiarovky.

Okrem prezentácie lokálnych potravín pripravuje skupina Žiarovky aj informačno-propagačný leták, v ktorom budú kontakty a potrebné informácie o lokálnych potravinách. "Na výrobu letáku nám už prispelo aj mesto Žiar nad Hronom, na ďalšie finančné zdroje ešte čakáme a od ich množstva bude závisieť aj rozsah distribúcie materiálov," uzavrela Beňová s tým, že Žiarovky momentálne zverejnili aj výzvu pre pestovateľov, ktorí by mohli byť do letáku zaradení a chceli by byť aj súčasťou podujatia.

Food revolution day sa po prvýkrát uskutočnil 19. mája 2012 na na popud populárneho kuchára a aktivistu Jamieho Olivera. Hlavným cieľom kampane je primäť ľudí na celom svete hovoriť o skutočnom jedle a vzdelávaní v stravovaní prostredníctvom podujatí, večerí s priateľmi, v školách, v práci či v komunitách. Jej ideovým zámerom je návrat ľudí k vareniu, ako aj celková podpora nielen zdravých, ale aj lokálnych potravín, ktoré sú ekologickejšie, prispievajú k rozvoju a blahobytu komunít, vytvárajú pracovné miesta a zbližujú ľudí. V roku 2012 sa do Food revolution day zapojilo 62 krajín a 664 miest. Aktuálne má kampaň 450 ambasádorov na celom svete.

Organizátorom podujatia na Slovensku je neformálna žiarska skupina Žiarovky s dobrovoľníkmi, farmou Tuška, hotelom Luna a mestom Žiar nad Hronom.
 

Vyberte región